Vývoj nových masných výrobků do skleněných a plastových obalů
Programové období: |
2014-2020 |
Region: |
Zlínský kraj |
Evropský fond: |
EAFRD |
Operační program: |
Program rozvoje venkova |
Příjemce: |
Slovácká Fruta, a.s. |
Registrační číslo: |
15/001/16220/672/000029 |
Zahájení projektu: |
24. 5. 2017 |
Ukončení projektu: |
28. 2. 2018 |
Téma projektu: |
Rozvoj venkova a zemědělství |
Informace o projektu
Společnost Slovácká Fruta, a.s. v rámci projektu vyvinula, inovovala a optimalizovala výrobní postupy týkající se výroby masných výrobků do skleněných a plastových obalů. Investice do nových technologií a stavebních úprav umožnili výrobu zcela nových produktů. Receptury a technologické postupy u těchto produktů byly nastaveny tak, aby vedly k produkci kvalitních a bezpečných masných výrobků balených do skleněných a plastových obalů. Takovými produkty jsou prémiové paštiky, které jsou baleny jak do skleněných obalů, tak do plastových obalových materiálů. Technologický proces při výrobě těchto nových výrobků byl nastaven tak, že k vytvoření textury produktů je využito pomalého a citlivého tepelného ošetření surovin, díky kterému dochází k pozvolné denaturaci bílkovin s minimálním dopadem na senzorické a nutriční vlastnosti.
Po tomto kroku jsou jednotlivé složky produktu smíchány a plněny do obalů, ve kterých jsou šetrně sterilovány. Nové technologické postupy, především postupy tepelné přípravy surovin a tepelného opracování a jejich optimalizace umožnily optimalizovat a zkrátit celý technologický proces. Investice do stavebních úprav a nových technologií umožnily optimalizovat a inovovat pracovní postupy díky čemu se výrazně zmenšily možnosti kontaminace fyzikálními, mikrobiologickými a chemickými činiteli a tím snížily možnost potencionálního zdravotního rizika spojeného s konzumací a zpracováním kontaminovaných produktů. Nové produkty se vyrábějí postupem řízené sterilace, který umožňuje optimalizaci tepelného opracování v závislosti na legislativních požadavcích v jednotlivých zemích. Navazující nové technologické postupy vykládky a manipulace se zbožím a stavební úpravy snížily riziko poškození zboží a obalů a usnadnily manipulaci s finálními produkty.
Přečtěte si reportáž o projektu na webu Deníku.
Schválené finanční prostředky
|
Výše dotace EU: |
12 839 320,00 Kč |
|
Veřejné zdroje ČR:
|
13 098 701,00 Kč |
|
|
Celková částka: |
25 938 021,00 Kč |