Prodloužení trvanlivosti sýrů bez použití konzervačních činidel
Programové období: |
2014-2020 |
Region: |
Jihočeský kraj |
Evropský fond: |
EAFRD |
Operační program: |
Program rozvoje venkova |
Příjemce: |
MADETA a. s. |
Registrační číslo: |
15/001/16220/231/000030 |
Zahájení projektu: |
26. 7. 2016 |
Ukončení projektu: |
31. 3. 2018 |
Téma projektu: |
Rozvoj venkova a zemědělství |
Informace o projektu
Hlavním cílem projektu je výroba polotvrdých a tvrdých sýrů s prodlouženou trvanlivostí bez použití konzervačních prostředků. Pro dosažení tohoto cíle byly vybudovány nové výrobní prostory, pořízena nová technologie balení a porcování sýrů. K prodloužení trvanlivosti významně přispívá zejména vysoký hygienický standard nových prostor, robotická linka na vybalování sýrů ze zracích fólií a způsob porcování a balení sýrů v ochranné atmosféře.
Hlavním přínosem projektu pro spotřebitele jsou sýry v inovovaném balení, které mají prodlouženou trvanlivost, balení je znovu-uzavíratelné. Přínosem pro výrobce je vyšší konkurenceschopnost na tuzemském i zahraničním trhu, tedy i zlepšení exportních možností. Robotické vybalování a využití paletizátoru snižuje nároky na pracovní sílu.
Výstupy projektu jsou: inovované polotvrdé a tvrdé sýrů s trvanlivostí prodlouženou o 25%, dále nová technologie balení a porcování sýrů, která je v ČR unikátní, nové laboratorní vybavení a postupy hodnocení složení plynu v obalu a sýrů a nové výrobní prostory.
Schválené finanční prostředky
|
Výše dotace EU: |
37 125 000,00 Kč |
|
Veřejné zdroje ČR:
|
37 875 000,00 Kč |
|
|
Celková částka: |
75 000 000,00 Kč |